+4.0745.319.855 | Bran, Predelut, Nr. 111, Brasov

Ne gasiti si pe:

Weekend la Bran: activitati si obiective turistice

Pe langa zona de legenda de la Bran, se intalnesc o serie de activitati recreative pentru intreaga familie. Peisaje uimitoare, agrement, chiar sporturi extreme, diverse preparate culinare si multe altele se regasesc pentru a petrece un weekend minunat.

Atractiile culturale, religioase si istorice se impletesc pentru a oferi experiente memorabile. Pentru o zona aparent linistita, la Bran se ascund atractii senzationale pentru iubitorii de munte si cei care cauta aventura si adrenalina.

Cateva dintre aceste obiective si atractii turistice sunt descrise mai jos, accentuand partea legata de activitatile in natura.

Castelul Bran este obiectivul turistic cel mai cunoscut al zonei. Castelul a fost construit acum mai bine de 600 de ani si initial a fost o fortareata. Castelul a fost deschis vizitelor publice incepand cu 1956, fiind amenajat ca muzeu de istorie si arta feudala. El adaposteste muzeul Bran, ce se intinde pe cele patru etaje ale castelului. Aici se regasesc colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului. Motivul principal pentru care majoritatea turistilor aleg sa viziteze Castelul Bran, este reprezentat de legenda lui Dracula, care s-a creat in jurul acestuia.

Cetatea Rasnov s-a dezvoltat rapid de-a lungul timpului, fiind in drumul de tranzit intre provincii. Astazi se regasesc in interiorul cetatii turnurile si ruinele a mai mult de 30 de case care adaposteau locuitorii din zona pe timp de asediu. Ca si activitati in cadrul Cetatii Rasnov, se desfasoara periodic festivaluri medievale si ateliere specifice.

Zona mai este faimoasa pentru parcul tematic dedicat dinozaurilor – Dino Parc. Este cel mai mare parc de acest gen din Europa de Sud-Est, in care se intalnesc 47 de dinozauri in marime naturala. Acesti dinozauri sunt realizati din fibra de sticla, fiind atestati stiintific dupa descoperirile efctuate. In cadrul Dino Parc se intalnesc o serie de activitati interesante si recreative. Pe langa labirintul cu laser, vulcanul si platforma care simuleaza o eruptie, expozitii in casutele din copaci, ateliere de pictura, olimpiada dinozaurilor, se pot organiza si petreceri de zile de nastere sau alte evenimente in cadrul Dino-party.

Traseul de aventura testeaza curajul, fiind situat la o inaltime de 6 metri si lungime de 100 metri. Este recomandat pentru toate persoanele care au peste peste 130 cm inaltime. Traseul de tiroliana are o lungime de 150 metri si inaltimi care ating 12 metri. Pentru a efectua acest traseu este necesar sa aveti varsta de peste 12 ani si minim 50 kg.

Cinematograful 9D si 360˚ din cadrul Dino Parc utilizeaza cele mai noi tehnologii din domeniu. Imaginea 3D se impleteste cu efectele 9D pentru experiente extraordinare atat vizuale, cat si senzoriale. Se vizioneaza filmulete scurte, de cateva minute si este necesar sa fie minim 4 persoane.

Valea Prapastiilor sau Prapastiile Zarnestiului reprezinta o rezervatie naturala geologica aflata in inima Parcului National Piatra Craiului. Aceste chei spectaculoase sunt accesibile pe tot parcursul anului. Acest traseu este amenajat, fiind vizibile panouri informative despre vietuitoarele si plantele din zona, precum si despre zecile de trasee amenajate. Amplasate chiar sub satul Magura, peretii Prapastiilor sunt ideali pentru pasionatii de escalada. Mai mult decat atat, acesta reprezinta un loc ideal pentru ciclism.

La cativa kilometri de Rasnov se afla Pestera Valea Cetatii. De dimensiuni medii, pestera a fost descoperita in 1949, in urma unei explozii hidraulice care a deblocat intrarea. Pestera este unica in felul ei, impresioneaza prin sala mare, un spatiu de aproape 2500 mp cu o inaltime de 20m. Aceasta sala detine in mod natural o acustica perfecta, motiv pentru care Filarmonica din Brasov poate sustine concerte fara sa fie necesar vreun sistem de amplificare. Concertele se organizeaza pentru un grup de minim 30 persoane, in zilele de sambata.

O alta activitate ce poate fi desfasurata in pestera presupune parcurgerea unui traseu speoturistic. Cei ce iubesc adrenalina se pot organiza in grupuri de maxim 5 persoane, avand ghid si echipament inclus, doar in baza unei rezervari.

Partia Zanoaga este o atractie turistica, in special pe timp de iarna. Se afla doar la 4 kilometri distanta de Castelul Bran si detine trei partii amenajate, dintre care pe doua dintre ele se poate schia si pe timp de noapte.

Satul Magura este considerat a fi unul dintre cel mai expresiv, din punct de vedere fotografic, sat de munte. Amplasat in Parcul National Piatra Craiului splendoarea peisajelor se contureaza prin prisma vegetatiei, a vietuitoarelor, imbinate cu crestele ametitoare ale muntilor, precum si susurul apei. Daca sunteti cazati in Magura si doriti sa parcurgeti un circuit montan, pe jos, este indicat sa fie urmarit traseul marcat cu cruce rosie de aproximativ 13 km: Magura – La Table – Valea Prapastiilor – Magura.

In trecut Pestera Dambovicioarei nu era amenajata si deseori era vandalizata. In acest loc s-au gasit si sunt expuse atat artefacte ale ursului de pestera cat si desene rupestre. In aceasta zona se gasesc o mare varietate de pesteri, care insa nu sunt amenajate in scop turistic, iar pentru a le vizita este necesar echipament si putina experienta.
Cheile Dambovicioarei reprezinta un fel de poarta de intrare spre inima Muntilor Piatra Craiului. Acestea fac parte din cel mai complex sistem de chei, din tara noastra. Peretii cheilor sunt abrupti, avand inaltimi de pana la 200 metri.

O cale de acces spre Cheile Rasnoavei se realizeaza coborand de la Cabana Secuilor, prin padure. Pe langa peisajul frapant, in acest loc se pot efectua numeroase activitati recreative precum traseu de via ferrata, tiroliana, pendul si bungee jumping. In plus, aici se afla si un centru de echitatie.

Wolf Park Adventure din Zarnesti este un ansamblu de instalalii, respectiv ateliere sportive suspendate, urmarind parcurgerea de trasee la inaltime. In cadrul acestui parc se intalnesc patru tipuri de trasee, avand dificultate progresiva.

Alte activitati in aceasta zona includ ciclism, alergare sau hiking. In acest sens, s-au format 9 trasee ecoturistice in Poarta Carpatilor, de catre Centrul de Ecologie Montan. Aceste trasee strabat Moieciu de Sus, Sirnea, Fundata si Fundatica si sunt marcare T1-T9. Dificultatea traseelor variaza, fiecare avand descriere specifica.